Kesihatan

Awas! Kolesterol Tinggi Di Malaysia

By May 16, 2017 June 2nd, 2018 No Comments

Rajah menunjukkan kadar kolesterol yang terdapat dalam sebahagian menu kegemaran kita. berpantang dari menikmati makanan dia tas adalah sangat mencabar, ini kerana kita sudah dididik dengan kepelbagaian makanan “enak” seperti diatas.

Telah menjadi rutin seharian untuk menikmati kelazatan makanan sepeti ini. Berapa jumlah kolesterol perlu anda ambil dalam sehari?

kolesterol2

Mengikut persatuan jantung Amerika, anda perlu menghadkan pengambilan kolesterol kurang dari 300mg sehari, tetapi jika anda telah disahkan menghidap penyakit jantung jumlah kolesterol hendaklah di hadkan kepada 200mg sehari.

Jom kita semak makanan yang telah kita makan hari ini, berapa anggaran kolesterol yang telah kita telan.

kolesterol3

Tanda-tanda dan Gejala kolesterol Tinggi :

Apabila kolesterol tidak dikawal, akhirnya dia akan menjadi plak di dinding arteri manusia .Jika tidak dirawat, mengancam nyawa masalah kesihatan yang boleh menjadi isu.

Berikut adakah tanda-tanda kolesterol tinggi jika tidak dirawat segera:

  • Masalah Pernafasan
  • Sakit dada
  • Pening
  • Denyutan jantung yang tidak tetap
  • Loya dan muntah-muntah
  • Kebimbangan melampau
  • Heartburn atau ketidakhadaman yang kerap
  • Berpeluh dingin

13416744_1134077499945657_63242937181764438_o

Terdapat 2 jenis kolesterol utama dalam darah:

LDL (Lipoprotein ketumpatan rendahkolesterol jahat)

HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi – kolesterol baik)

LDL – KOLESTEROL JAHAT

LDL dikenali sebagai kolesterol jahat kerana paras LDL yang terlalu tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (plak) dalam salur darah.

Picture1

 Plak ini menyumbatkan salur darah dan menyekat aliran darah seperti yang berlaku dalam serangan jantung atau angin ahmar (stroke)

FAKTOR UTAMA TINGGI KOLESTEROL LDL

Makanan Malaysia yang tinggi lemak dan kalori merupakan punca tinggi kolesterol LDL. Persatuan Jantung Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan kolesterol kurang dari 300mg sehari.

Para doktor dan ahli kesihatan telah sepakat mengatakan bahawa minyak zaitun dapat menurunkan kadar kolestrol tinggi.

Dengan kandungan poliphenol dan quarcetin yang tinggi didalam MINYAK ZAITUN , ianya mampu  membantu menurunkan kadar lemak jahat (LDL) dan triglyceride, pada waktu yang sama menaikkan kadar lemak baik (HDL) didalam darah anda.

Oleh sebab itu MINYAK ZAITUN dapat membantu melindungi dan mencegah terjadinya plak pada salur darah anda seterusnya mengurangkan risiko terkena serangan penyakit jantung.

1003599_1025340650855623_3463476928290904100_n

  •  MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT DARAH TINGGI

Salah satu fungsi  anto cyanin yang terdapat didalam PATI MINYAK ZAITUN  ialah membantu mencegah terjadinya  penyakit penyumbatan pembuluh darah serta menurunkan kadar low density lipo protein(LDL) atau lemak jahat.

Mengikut kajian, Poliphenol yang terdapat didalam minyak zaitun juga sangat membantu menurunkan bacaan systolic atau diastolic anda.

  • MENURUNKAN PARAS KOLESTEROL JAHAT

PATI MINYAK ZAITUN (Extra Virgin) mengandungi kandungan lemak tidak tepu dan juga lemak Omega 3 dan Omega 6 serta poliphenol yang tinggi. Sumber lemak daripada tumbuhan ini membantu menurunkan paras lemak jahat(LDL) dan secara tidak langsung menstabilkan paras kolesterol anda kepada paras normal.

cropped-ploshka-olivka-lopatochka-maslo1.jpg

10 TAHUN MENDERITA PENYAKIT KOLESTEROL TINGGI!

Saya telah mengidap penyakit darah tinggi, kencing manis dan kolestrol selama lebih kurang 10 tahun, serta penyakit asma dan resdung selama lebih kurang 7 tahun.

Setelah mengamalkan minyak zaitun extra virgin olive house 4 kali dalam sehari dan menghabiskan sebanyak 5 botol, saya mendapatkan pemeriksaan doktor dan mendapati semua penyakit telah sembuh, cuma resdung yang masih tinggal sedikit saki baki sahaja lagi

–    Zainal Abdullah

PATI MINYAK ZAITUN, IZMIR TURKI

PMZ1Pada tahun 1996, FDA telah membuat kajian dan mendapati 96% pati minyak zaitun yang diuji dan dilabel 100% minyak zaitun asli, hakikatnya bercampur dengan minyak sayuran yang lain.

Pati Minyak Zaitun keluaran OLIVE HOUSE adalah 100% asli.

Tidak seperti minyak zaitun yang lain, PATI Minyak Zaitun Olive House adalah tidak ditapis dan mengandungi 30% lebih Polifenol, iaitu sejenis bahan perlindungan semulajadi yang membantu melindungi sel manusia dari serangan radikal bebas, virus dan bakteria.

Minyak zaitun yang ditapis akan kehilangan 4 khasiat penting iaitu Polifenol, Karoten, Klorofil dan Antocyanin

Pati Minyak Zaitun Ekstra Virgin ialah minyak zaitun yang terbaik kerana ianya diproses secara mehanically cold press iaitu kaedah alami tanpa melibatkan bahan kimia atau pemanasan.

Picture2

JK-Niaga-Beli-Sekarang

Pembayaran boleh dilakukan melalui COD atau Pos ^_^

@ Hubungi SEGERA:

Pejabat Olive House Lembah Klang 1
No. 2A, Jalan Juruwang A U1/A, Seksyen U1, 401500 Shah Alam, Selangor
Tel.No : 019-273 8581 / 019-3334665
EMAIL : ohzontengah@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=4D9WVhHu0-c

Husni Resources,
No 4, Jalan Juruwang A, U1/A, Seksyen U1,
40150, Shah Alam, Selangor.

© 2018 Olive House Aafiyat.