Kesihatan

Ibuprofen Tidak Selamat Seperti Yang Difikir Ramai

By March 21, 2017 June 1st, 2018 No Comments

Para sainstis kini terpanggil untuk melakukan siasatan ke atas penjualan IBUPROFEN secara terbuka. Kerana masyarakat kini merasakan bahawa IBUPROFEN selamat dibeli dan ditelan tanpa mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

ibuprofen-work.jpg

UBAT PENAHAN SAKIT / IBUPROFEN ; ISU PENJUALAN DI KAUNTER SECARA TERBUKA

Masyarakat kini cenderung untuk membeli ubat-ubatan non-steroid anti-radang (NSAID) seperti Ibuprofen dan Advil tanpa preskripsi di kedai-kedai runcit dan stesen minyak. Pengambilan jenis ubat-ubatan seperti ini berlaku tanpa sekatan dan tanpa memikirkan mengenai kesan sampingan.

Penyelidik di Hospital Universiti Copenhagen berkata bahawa peraturan yang lebih ketat ke atas penjualan NSAID perlu dilakukan. Selain itu, mereka berkata pesakit perlu diberitahu tentang risiko kesihatan yang dikaitkan dengan ubat jenis ini ; iaitu penahan sakit, terutama pesakit yang mengalami masalah jantung.

Gunnar Gislason, seorang profesor kardiologi yang bersama-sama melakukan  kajian berkata; “Hasil kajian ini merupakan satu peringatan bahawa NSAID tidak berbahaya.”Ibuprofen biasanya digunakan untuk menenagkan kesakitan, kecederaan sukan untuk sakit gigi atau sakit kepala. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana dadah lain, ia juga mempunyai kesan sampingan.

Ibuprofen meningkatkan tekanan darah

Walaupun kajian sebelum ini telah mencadangkan bahawa penjualan ubat penahan sakit secara terbuka di kaunter tidak begitu berbahaya kerana mereka melihat, penyelidikan baru ini hanya memberi tumpuan kepada penggunaan NSAID di kalangan pesakit yang telah ditetapkan dadah.

Bahan-bahan NSAID ditetapkan adalah sama, tetapi perbezaan adalah bahawa ia mengandungi dos yang lebih tinggi daripada orang-orang dadah boleh didapati di kaunter dan ia digunakan untuk tempoh yang lebih lama.

Para penyelidik melihat kira-kira 29,000 pesakit di Denmark, yang telah mengalami serangan jantung antara 2001 dan 2010. 3300 daripada mereka telah dimakan NSAID yang ditetapkan 30 hari sebelum mereka mempunyai serangan jantung.

Menurut saintis, hubungan antara ubat penahan sakit dan serangan jantung adalah pengalaman pertama menyebabkan platelet untuk membina, mewujudkan darah beku. Kajian ini juga menunjukkan bahawa ubat yang dijual terbuka di kaunter membuatkan arteri sempit dan meningkatkan tekanan darah.

Tidak lebih daripada 1,200 miligram IBUPROFEN sehari

Menurut saintis, untuk mengelakkan kesan jantung buruk daripada penggunaan NSAID, pengambilan harian Ibuprofen tidak boleh melebihi 1,200 miligram. Pesakit yang mempunyai masalah jantung perlu menghubungi doktor mereka.
Adalah penting untuk menekankan bahawa Ibuprofen dan Diclofenac, walaupun pengiktirafan mereka di seluruh dunia, terbukti lebih berbahaya daripada ubat penahan sakit yang lain seperti Naproxen, Celecoxib, dan Rofecoxib.

Di UK, Diclofenac tidak lagi dijual tanpa preskripsi. Dadah ini telah terbukti mampu meningkatkan sebanyak 50 peratus risiko serangan jantung. Walaupun ubat-ubatan ini tidak akan dilarang, orang ramai boleh menghubungi doktor mereka untuk menggunakan rawatan alternatif untuk merawat kesakitan.

Selain itu, ubat-ubatan ini tidak boleh digunakan untuk jangka masa yang lama. Kerana ianya amat berisiko tinggi. Jika kesakitan tidak hilang atau ia terus menjadi lebih buruk, pemeriksaan oleh doktor atau pakar perlu dilakukan. Doktor juga mengatakan bahawa orang ramai harus berhenti mengambil begitu banyak ubat penahan sakit, dengan cara mandi panas atau berjalan kaki untuk mengurangkan sakit.

Mereka juga mengesyorkan meditasi, penghidratan, pemakanan yang baik, dan tidur. Ubat penahan sakit mungkin membawa kepada isu-isu lain seperti sakit kepala kronik, dan pada akhirnya akan kehilangan keberkesanan juga.

“Fisioterapi cenderung untuk menjadi sangat baik langkah seterusnya untuk perkara seperti sakit sendi dan otot. Juga, akupunktur mungkin baik untuk sakit belakang “kata Dr. Sara Kayat. “Terdapat pelbagai perkara yang boleh membantu, atau anda mungkin mahu menggunakan ia sebagai tambahan supaya anda boleh menggunakan kurang daripada ubat penahan sakit itu sendiri.”

PATI XTRA VIRGIN OLIVE OIL MEMPUNYAI PAIN KILLER SEMULAJADI

Oleocanthal merupakan bahan semulajadi yang terdpt dlm pati xtra virgin Olive Oil bertindak sebagai ‘pain killer’. Walaupun kesannya adalah sama seperti ibuprofen, namun ia lebih baik dalam memberikan lebih manfaat kepada kesihatan.

Oleocanthal semulajadi boleh didapati di dalam extra-virgin olive oil. Tiada minyak lain , atau sumber lain yang mengandungi bahan anti-radang seperti extra virgin olive oil.

Oleocanthal telah dipercayai ramai dapat membantu dan mengawal banyak jenis penyakit. Satu penemuan terbaru telah dijumpai iaitu oleocanthal berupaya untuk menghentikan @ melambatkan permulaan sel berlakunya penyakit alzheimers!

Dan tahukah anda bahawa ramai penduduk Mediterranean yang mengamalkan minyak zaitun dalam diet harian mereka, kurang mendapat penyakit jantung, kanser, strok, atau dementia. Banyak kajian telah merumus kepada penemuan ini!

PM @ WHATSAPP 0126029308 SEGERA UNTUK PEMBELIAN DENGAN EJEN2 KAMI YANG BERDEKATAN ANDA !

Husni Resources,
No 4, Jalan Juruwang A, U1/A, Seksyen U1,
40150, Shah Alam, Selangor.

© 2018 Olive House Aafiyat.