Kesihatan

Minyak Zaitun Untuk Wajah

By April 25, 2017 June 1st, 2018 No Comments

Alamak kulit makin kusam dan wajah makin gelap!

skin-problem

Nasib baik ada minyak zaitun extra virgin 100% asli di rumah. Boleh lah guna untuk perawatan wajah secara alami dari rumah ^_^

Minyak zaitun mempunyai pelbagai khasiat yang boleh membantu mengembalikan kesihatan kulit wajah.

Kandungan polifenol dan antioksida yang tinggi dalam minyak zaitun extra virgin mempunyai banyak manfaat kepada kulit kita.

Antara manfaatnya adalah:

  • ANTI BAKTERIA: Menurut beberapa penelitian, minyak zaitun bermanfaat untuk memerangi mikroorganisme seperti bakteri dan virus penyebab penyakit.
  • ANTI-KANSER:  Membantu mencegah barah payudara (kebiasaan kepada oncogenic Her-2/neudan Herceptine) barah prostat, barah usus dan leukemia.
  • ANTI PENUAAN: Meningkatkan biognesis mitokondria (penuaan awal dikaitkan dengan mutasi mikondria). Menggalakkan ekpresi protein-protein yang berkaitan dengan ketahanan sel kardiak jantung (PBEF, Sirts, FOXOs).
  • Manfaat minyak zaitun sebagai zat antioksidan. Minyak zaitun mengandung polifenol, zat antioksidan yang mampu meneutralise kan radikal bebas. Radikal bebas merupakan zat aktif yang merosakkan sel sihat serta menyebabkan penuaan.
  • Minyak zaitun sarat akan vitamin penting yang membuat proses penyembuhan bekas jerawat menjadi lebih cepat.
  • Minyak zaitun juga sarat akan antioksidan seperti polifenol yang dapat membantu mengeluarkan racun dalam tubuh, membantu menjaga kelembapan kulit, serta mencegah segala macam jenis infeksi.TypesOfOliveOil
  • Minyak zaitun memiliki kandungan antibakteri yang sangat baik untuk menyembuhkan jerawat yang diakibatkan oleh infeksi bakteri dan menghilangkan bekasnya.
  • Minyak zaitun juga memiliki sifat anti-inflamasi yang diperlukan untuk menyembuhkan jerawat dan bekas-bekasnya.

Minyak zaitun memiliki sifat non-comedogenic (tidak menyumbat pori-pori kulit), sehingga membuatnya menjadi obat yang ideal untuk jerawat.

1. Mengatasi Wajah Berjerawat

Jerawat merupakan salah satu masalah pada wajah yang sangat ditakuti oleh para wanita. Selain rasanya yang kadang sakit, jerawat membuat penampilan kita menjadi terganggu. Bahkan beberapa orang menjadi tidak percaya diri ketika jerawat itu muncul di wajahnya, sehingga banyak wanita yang menggunakan berbagai macam produk untuk mengatasi jerawat. Namun, terdapat bahan alami yang dapat digunakan untuk mengurangi atau mencegah timbulnya jerawat, yakni minyak zaitun.

Cara mendapatkan manfaat minyak zaitun untuk wajah berjerawat cukup mudah. Pertama bersihkan wajah terlebih dahulu menggunakan air bersih. Kemudian oleskan minyak zaitun pada bahagian wajah yang terdapat jerawat. Tunggu beberapa minit hingga olesan tersebut mengering. Setelah itu, bilaslah menggunakan air bersih.

2. Mengangkat Kotoran Di Wajah

Apabila kamu termasuk orang yang lebih banyak beraktiviti di luar rumah, kemungkinan kulit wajah anda terkena debu, kotoran, dan pancaran matahari lebih banyak. Oleh itu, kita harus memastikan perlindungan sebaiknya terhadap kesihatan kulit, khususnya pada wajah. Minyak zaitun diyakini memiliki kandungan yang dapat bermanfaat untuk mengangkat kotoran pada wajah.

Pertama, bersihkan atau usap wajah menggunakan air suam agar pori-pori pada wajah terbuka. Setelah itu, oleskan minyak zaitun pada wajah secara merata dan tunggu sekitar 5 minit hingga mengering. Kemudian, bilas wajah menggunakan air sejuk agar pori-pori kembali tertutup dan wajah terlihat lebih halus. Lakukanlah tips ini setelah beraktiviti di luar rumah.

3. Merawat Kulit

Kulit wajah yang terlihat lebih kusam, kering dan banyak garis halus pada wajah boleh menvuba tips ini. Apabila perawatan wajah tidak segera dilakukan, maka dapat menyebabkan berbagai penyakit kulit. Perawatan secara rutin dapat memiminimakan risiko pada wajah untuk terkena bakteri atau kotoran lainnya. Minyak zaitun memiliki manfaat bagi kesihatan kulit.

Cara penggunaannya cukup mudah, yakni dengan mengoleskan minyak zaitun pada wajah secara merata sebelum beraktiviti dan sebelum tidur. Tujuan pemakaian sebelum beraktiviti adalah menghindari kesan buruk akibat pancaran sinar matahari, debu, dan kotoran lain pada kulit wajah. Selain itu, pemakaian minyak zaitun dapat membuat tekstur kulit lebih kenyal sehingga terlihat sihat, segar, kencang, dan halus ketika dipegang.

18056631_1732516380108091_5471977354265382163_n.jpg
DAPATKAN MINYAK ZAITUN ASLI KELUARAN OLIVE HOUSE

100% DIJAMIN TULEN

PM @ WHATSAPP 0126029308 – EMY untuk sebarang pertanyaan

Husni Resources,
No 4, Jalan Juruwang A, U1/A, Seksyen U1,
40150, Shah Alam, Selangor.

© 2018 Olive House Aafiyat.